Halloween Pompoen guide

Halloween Pompoen guide

Halloween is nog niet zo groot in Nederland, maar wij zijn al enthousiast! Een standaard icoon voor halloween is natuurlijk de pompoen voor de deur, met een simpel gezicht of een geheel kunstwerk! Maar waarom is dit een halloween icoon en waar komt het vandaan? Er zijn meerdere verhalen maar de meest bekende gaat over de smit Jack.

 

Het verhaal achter Halloween

Jack was op een avond aan het drinken in een kroeg en kwam de duivel tegen die om zijn ziel vroeg. Jack vroeg de duivel om eerst nog met hem te drinken. De duivel veranderde in een muntstuk om voor de drank te betalen, jack greep het muntstuk en sloot de duivel op in zijn muntenzak. De duivel smeekte Jack om hem vrij te laten en jack stemde in, maar alleen als hij de komende 10 jaar met rust werd gelaten. De Duivel hield zich aan zijn belofte.

 

Op de 1e dag van het 11e jaar kwam hij Jack weer tegen, en vroeg weer om zijn ziel. Jack vroeg eerst nog om een appel uit de boom en de duivel stemde in. Terwijl hij omhoog klom om de appel te pakken kraste Jack een kruisteken in de boom. De duivel zat vast in de boom en smeekte Jack weer om hem vrij te laten. Jack stemde weer in maar alleen als de duivel hem voor altijd met rust zou laten. De duivel hield zijn woord.

 

Toen jack overleed mocht hij door zijn slechte levenswandel niet naar de hemel, maar ook kon hij niet naar de hel vanwege zijn belofte met de duivel. Hierdoor moet Jack op aarde rondzwerven. De duivel gooide hem nog wel een gloeiend kooltje achterna toen hij zijn rug keerde naar de poort van de hel. Jack stopte deze in een knol die hij aan het eten was en kreeg op deze manier een lantaarn om zijn weg te verlichten.

 

The End.

 

Het maken van een Jack-o-lantern

Na deze korte geschiedenisles heb ik wel zin gekregen om iets creatiefs te maken. Zelf heb ik nog nooit een Jack-o-lantern gemaakt, maar eens moet de eerste keer zijn!

Laten we beginnen met een pompoen en het materiaal.

 

Wat je nodig hebt:
-grote pompoen. Elke is wel geschikt, maar de standaard grote oranje pompoen heeft in verhouding tot het formaat vaker een dunnere rand waardoor je makkelijker details kan toevoegen.

-een grote kom

-een lepel

-een mes

-pen

-papier

-eventueel, een setje om mee te kunnen gutsen. Deze had ik zelf nog liggen, maar sommige pompoen snij sets hebben ook een vergelijkbare tool.

 

Zelf ben ik eerst begonnen met het maken van een ontwerp. Zorg er voor dat je papier net zo groot is als je pompoen, zodat je ontwerp niet ineens te groot of te klein is voor je pompoen en je je ontwerp nog moet aanpassen.

Zelf heb ik gekozen voor een kat met “Halloween” ernaast.. Omdat ik nog nooit een pompoen gesneden heb leek het mij geen goed idee om gelijk voor iets moeilijks gaan.

Ik heb ook expres de letters scheef gezet. Dit om het te laten lijken dat ze zweven in de ruimte maar ook zodat ik minder precies hoef te zijn wanneer ik mijn letters in de pompoen snij.

 

Wanneer je je ontwerp definitief hebt is het tijd om je pompoen hol te maken. Steek je mes recht naar beneden vanaf de bovenkant en maar een cirkel om de stam. Het hangt af van je pompoen of je kan zagen of dat je steeds stukje voor stukje je cirkel moet steken. Doe dit samen met een volwassene en let op je vingers!

 

Til vervolgens de bovenkant op en met een lepel schep je de zaden uit de pompoen en doe je deze in je schaal. Met je lepel kan je ook langs de zijkanten schrapen om de laatste draadjes en pitten eruit te halen.
Van pompoenpitten kan je overigens een hele lekkere snack maken!

Wanneer je pompoen hol en schoon is kan je het ontwerp op de buitenkant tekenen.

Begin voorzichtig met het uitsnijden van je ontwerp maar wees voorzichtig! Wanneer je eenmaal een deel hebt weggesneden kan je dit niet meer terug plakken. Ga beetje bij beetje en heb geduld.

Als er per ongeluk iets fout gaat, maak dit dan deel van je ontwerp!

Hier kan je zien dat ik ben uitgeschoten met het gutsen. Ik wilde alleen de schil weg halen bij de kat, zodat deze minder vel oplichte dan de maan waar de kat op zit, om de suggestie te geven dat het een zwarte kat is.
Heel zuur als je per ongeluk uitschiet, maar in mijn uiteindelijke ontwerp heb ik hier snorharen van gemaakt!

Als je letters in je ontwerp wil hebben is het het handigst om eerst de omlijning te doen, en daarna deze pas leeg te halen als je aan het gutsen bent.

 

Na een hele hoop geduld en pompoen resten van de vloer te hebben gehaald is je ontwerp klaar en is het tijd om er een waxinelichtje in te doen! Je kan hem nu bij de voordeur zetten maar natuurlijk ook op de tafel. Let op! Je mag nooit weglopen bij een brandende kaars. Je kan voor de veiligheid altijd een lampje of een elektrisch waxinelichtje in doen.

Hier zijn nog wat voorbeelden van andere pompoenen Laat je vooral inspireren!Happy halloween en laat ons vooral zien wat jij gemaakt hebt van je pompoen!

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.