help! Welk papier kies ik?

help! Welk papier kies ik?

Schermafbeelding 2015-06-30 om 22.51.00

Vandaag is het tijd voor een informatief artikel. Natuurlijk moet je om te leren tekenen veel dingen uitproberen. Maar van sommige dingen is het handig als je ingelezen hebt. Dit geldt ook voor de kwestie: papier. Dagelijks krijg ik vragen over papier. Soms gesteld in simpele vragen: ”Welk schetsboek gebruik je?”, maar er zijn meer kwesties waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van papier. Ikzelf heb jaren getekend op printpapier. Ik wist niet beter. Het blenden kostte me erom veel tijd…waarbij het resultaat negen van de tien keer nog tegenviel. Ik dacht dat het aan mijn tekenskills lag, maar dat is zeker niet waar. Ik kwam achter het echte probleem, namelijk het papier. Printpapier is dun en beschadigd makkelijk. Met een potloodgum, heb je zo beschadiging op printpapier. Ook heeft printpapier geen fijne groeven, die ook belangrijk zijn bij het tekenen. Vandaag gaan we kijken, waar je op moet letten bij het aanschaffen van papier!

”Hoe dik moet mijn papier zijn?”
Dit ligt eraan. Wat wil je met je papier doen? Ben je een Copic Marker gebruiker, dan is dikker papier beter. Teken je slechts met grafiet? Dan mag het papier ook wat dunner zijn. Maar zeker niet zo dun als printpapier. Eigenlijk kun je zeggen dat de dikte van het papier, ook de stevigheid uitdrukt. Let bij het aanschaffen van een tekenblok op: g/m2 ,dit drukt namelijk de dikte uit. Een printpapiertje heeft een dikte van ongeveer 80: g/m2 , dat is niet veel. Zoek je papier om op te tekenen? Ga dan minimaal voor een dikte van 120g/m2. Zelf ben ik fan van nog dikker papier. Ik gebruik op het moment de Canson tekenblok van ongeveer 250: g/m2. Deze heb ik besteld bij de kwast. Let wel op: Dit papier is enorm dik! Je moet ervan houden. Dit papier is ook geschikt voor copic marker gebruikers. Voor aquarel gebruikers zou ik hem niet aanraden. Het papier is hier namelijk te glad voor.

cansonbp
Brisol Canson tekenblok kost 9,95 voor een a4 formaat met 20 vellen. Ook beschikbaar in a3.

”Wat betekent ‘acid free’?”
Staat er op je tekenblok vermeld dat deze Acid free is? Gelukkig! Acid free papier betekent namelijk dat er geen zuur is gebruikt bij het samenstellen van het papier. Opzich is zuur geen groot probleem, het wordt na een aantal jaren alleen wat geel. Misschien heb je een heel oud tekenblok van vroeger die geel wordt, vroeger werd acid free papier namelijk nog niet zo vaak gemaakt als tegenwoordig. Staat er bij het product niet vermeld of deze zuur bevat? Informeer dan even bij de verkoper. Vrijwel alle Canson papiersoorten zijn zuurvrij, en dus aan te raden.

”Mijn tekenblok heeft diepe groeven, waar zijn deze voor?”
Sommige tekenblokken bevatten kleine groeven. Deze zijn voor mij, als realistisch tekenaar, vooral heel irritant. Ben je een aquarel gebruiker? Dan kun je deze juist beter hebben. Hoe dieper de groeven, hoe ruwer het papier. Hoe oppervlakkiger de groeven, hoe gladder het papier. Copic marker gebruikers, kunnen het beste een hele gladde ondergrond zoeken. Potlood gebruikers hebben de keuze: Ben je realistisch tekenaar? Dan kun je beter voor een glad blad gaan. Ben je van de grove schetsen en experimentele werken? Neem dat papier met diepere groeven. Groeven maken tekeningen namelijk erg karakteristiek!

”Wat kan ik het beste doen met mijn pastelpotloden?”
Patelpotloden zijn romig. Dit betekent dat het makkelijk ‘uitsmeerbaar’ is. Gebruik een papiersoort met groeven, deze pakt het pastel beter. Gebruik je gewone kleurpotloden? Dan kun je in principe zowel gladde als ruwe papiersoorten gebruiken.

”Hoe zit het dan met houtskool?”
Hetzelfde geldt voor houtskool. Houtskool is weliswaar niet echt romig, maar heeft net zoals pastelpotloden meer grip nodig. Ook houtskool is namelijk erg ‘uitsmeerbaar’. Wanneer je met houtskoolpotlood tekent op glad papier, zal het pigmentatie snel verdwijnen.

Tip!
Pastel- en houtskool tekenaars, kunnen goed gebruik maken van de Strathmore tekenblokken. Deze vellen zijn rond de 200: g/m2. Voor mensen die graag overtrekken: dit kan niet met deze Strathmore tekenvellen, die zijn namelijk te dik. Hieronder een voorbeeld van mijn pastel en houtskool potloden in combinatie met Strathmore papier.

Schermafbeelding 2015-06-30 om 22.46.51

Strathmore Toned paper is verkrijgbaar in de grotere hobbywinkels voor ongeveer 8 euro.

Waar letten jullie op bij het kopen van tekenpapier?

13 comments

Leave a comment
 1. Froukje

  2 juli 2015 at 10:32

  Hoi, super leuke blogpost weer!
  Alleen vroeg ik me af, ik heb zelf een 135 g/m tekenblok in A3 formaat, en hij is best dik. Ik teken erop met grafietpotloden (vulpotloden) en ik vind het opzich best fijn werken en ook best fijn blenden, alleen is het gummen heel moeilijk! Ook al teken ik heel licht, je krijgt het nooit volledig weggegumd wat ik erg jammer vind, omdat ik laatst graag met een grid wilde werken. Tips hiervoor?
  X Froukje

  • vincentvanblogs

   2 juli 2015 at 15:40

   Hee froukje, ik heb van veel mensen gehoord dat een elektrische gum hier heel goed bij werkt. Deze gaat dieper in de groeven van het papier! Dat zou dus een optie kunnen zijn. Als je het probleem blijft gehouden, kun je ook voor een minder diepe grid kiezen, maar je gaf al aan dat je dat bewust gekozen hebt, dus ik zou eerst een elektrische gum proberen;) succes! Xx

  • Froukje

   10 juli 2015 at 16:00

   Dankje!

  • Froukje

   11 juli 2015 at 21:20

   Nou, ik zag je reactie gister en heb vandaag (zaterdag) er meteen eentje gekocht 🙂 Nadat ik een halfuurtje vrolijk buiten had zitten te tekenen (en gummen 😉 ) wilde ik m’n spullen weer naar binnen brengen omdat we gingen eten. Dus ik leg m’n potloden, gum etc op mijn schetsboek en wil naar binnen lopen. En ja hoor, hij glijdt van mijn schetsboek af, zó op de stenen ? Helemaal uit elkaar gevallen, ik probeer het weer in elkaar te zetten maar het draadje van ca 1 micromillimeter breed breekt van het motortje af… Dat werkt dus niet meer 🙁 Maandag dan maar weer naar de stad, gelukkig was hij maar €6,50 en heb ik vakantie… 🙂 xx

 2. Froukje

  11 juli 2015 at 21:21

  Heel erg bedankt in ieder geval, want het werkt wel super fijn 🙂

 3. iemand

  27 juli 2015 at 18:33

  hallow!

  bedankt voor dit review!
  toen ik dit las was ik meteen in de kast gaan zoeken naar al mijn papier. en dus nu wel! ik gebruik het meest van schut a4 180 g/m2. en nu heb ik een blok van gallery ontdekt in men kast van 120 g/m2 en dat is glad. en ik heb dat uitgeprobeerd en dat werkt heel anders dan de schut! veel gladder en blend eigenlijk moeilijker (raar…) dan gebruik ik ook nog van de flying tiger een boek 🙂 en daar merk je bij dat het echt slechtere kwaliteit is, maar toch gebruik ik het. het rare is dat ik ook een blok heb met 90 g/m2 en dat vind ik echt dun! ik wist niet dat ze blokken van zo een dikte maken 🙂 ik heb nog papier, maar dan wordt het te lang haha
  geen idee waarom ik dit comment, had er denk ik gewoon zin in haha

  xjes elin

  • vincentvanblogs

   28 juli 2015 at 04:19

   Ja raar dat het zoveel verschil maakt he! Gladder papier blend indd moeilijker, maar vaak is het resultaat mooier.. X Tessa

 4. Anouk

  31 januari 2016 at 20:04

  Hoi! 2 Reacties op 1 dag hahaha. Super leuke blog trouwens! Wat voor papier is handig bij Coloursoft potloden van Derwent? Ik dacht aan Toned Tan van Strathmore die ik bij de kwast wou bestellen omdat ik heb gehoord/gelezen dat je hier goede tekeningen met deze potloden op kan maken. Wat is handig?

  • vincentvanblogs

   31 januari 2016 at 20:07

   Eigenlijk kan elk potlood op elk papier. Het is net wat voor effect je wilt geven. Toned tan kan namelijk met alle potloden

 5. Saskia

  26 februari 2016 at 18:56

  Leuk artikel! Ik gebruik bij pastel graag suède, dat werkt erg fijn. Bij grafiet, houtskool en dry brush glad papier.

 6. Mark

  8 oktober 2016 at 14:16

  Hallo,

  Mooi en informatief artikel! Alleen heb ik nog wat vragen. Ik doe HBO Werktuigbouwkunde en daarbij moeten wij veel grove schetsen maken (zonder te gummen) en hiervoor moesten wij op school een A3-blok kopen met gewicht 45g/m^2. Als jij printpapier (80g/m^2) al dun vindt, is dit wel erg dun! Ik heb geen problemen met het papier, maar wil nu als hobby gaan schetsen op A4 en dan is het handig om een blok te hebben in plaats van los printpapier mee te nemen, dus welk gewicht raad je mij aan? Het is puur als hobby, ga alleen potlood gebruiken (4H, misschien mechanisch), ga niet gummen en met schetsen bedoel ik dus NIET realistisch. Een beetje stripfiguren tekenen en dan alleen de lijnen.
  Hopelijk is dit genoeg informatie. Het hoeft dus echt geen kwaliteit te zijn. Het liefst heb ik gewicht en ruwheid enzo, want ik weet niet of mijn lokale winkel bepaalde merken heeft.

  Bij voorbaat dank.

  Mvg

  • Mark

   8 oktober 2016 at 15:21

   Ik heb nog wat toe te voegen: het lijkt mij eigenlijk ook wel handig aan dunner papier dat ik eerst iets kan schetsen met veel constructielijnen en dan een blaadje eroverheen leg en de belangrijkste lijnen overtrek. Dan ziet het er wat netter uit. Maar dan heb ik weer losse blaadjes… hmm… Alsnog is dunner papier goedkoper denk ik?

 7. Lymmetje

  9 februari 2017 at 10:55

  Ik ben het niet helemaal eens met je stelling over papier wanneer je kleurpotloden gebruikt. Het hangt namelijk ook af van verschillende factoren. Ik teken ook realistisch met kleurpotloden en dan kleur je dus in meerdere langen. Als je met veel lagen werkt, zou ik persoonlijk toch echt wat grovere korrel aanraden dan glad papier. Een kleurpotlood heeft namelijk wat structuur nodig zodat het pigment beter afgeeft. Zeker wanneer je in meerdere lagen werkt is dat met gladpapier erg lastig.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.