Top 10 creatieve to-do ideeën

Top 10 creatieve to-do ideeën

De zomervakantie staat om de hoek en dat betekent voor veel van ons: meer vrije tijd! Eindelijk heb je weer eens tijd om die ene tekening af te maken die al een tijdje op je bureau ligt te verstoffen. Helaas kan je je na een tijdje ook gaan vervelen, je bent door al je ideeën heen of al jouw vrienden zijn op vakantie. In deze blog geef ik je tien creatieve ideeën die je alleen of met wat vrienden kunt doen.

1.     Maak een abstract acrylic fluid schilderij

Steek je handen uit de mouwen. Of beter nog, stroop je mouwen op of trek een verfschort aan, want het is tijd om met verf te gooien. Oke, misschien niet letterlijk gooien.. Om preciezer te zijn: we gaan verf gieten. Met “fluid acrylics” of ‘’acrylic pouring’’ giet je een mengsel van acryl verf over een doek, kantel je het doek om de verf te verspreiden, nog wat nabewerking voor een extra effect en.. klaar! Met deze techniek kun je vrij gemakkelijk een cool abstract schilderij creëren! Elk van deze schilderijen is uniek door net een andere combinatie van kleuren, hoeveelheden of gebruikte schenk techniek.

Ik heb voor jullie een paar makkelijke tutorials opgezocht, zodat je aan de slag kunt gaan!

Engelse tutorials: 

Nederlandse tutorial:

Acrylic fluid art voorbeelden

 

2.     Volg een Bob Ross tutorial.  

*zachte jazz music op de achtergrond*

..was dat vorige idee jou een tikje te wild? Wil jij liever lekker rustig verven? Wat is dan beter dan samen schilderen met zen-master Bob Ross? Op zijn youtube kanaal staan veel opnames van zijn beroemde ‘Joy of painting’ video show. Dus kies een mooi werk uit en volg samen met Bob de tutorial.

Jazza van het Youtube kanaal DrawWithJazza heeft een wel heel interessante twist op deze challenge genomen! Hij ging een stapje verder en deed deze challenge geblinddoekt. Dit is overigens niet per se aan te raden, maar wel heel grappig om te zien.

“..so guess what, let’s get started! Happy painting and God bless, my friend.” – Bob Ross.

 

3.     Doe mee met een modeltekenen’ workshop.

Dit idee staat al een tijdje ergens bovenaan op mijn eigen to-do lijstje. In een kringetje van kunstenaars, ieder achter zijn eigen schildersezel, een model natekenen. Dit hoeft natuurlijk geen naaktmodel te zijn, maar in alledaagse kleding kan ook! Zo’n workshop is de perfecte gelegenheid om een keer te oefenen met tekenen van lichaamsproporties, en het is waarschijnlijk ook nog eens hartstikke leuk! Dit soort workshops worden vaak aangeboden bij ateliers, musea of een centrum voor kunste. Je kunt vaak kiezen voor een cursus of een meer laagdrempelig inlooples.

Op dit moment kun je bijvoorbeeld voor 25 p.p. een cursus volgen in het rijksmuseum.

4.     Elkaar na schilderen of tekenen.

Ga met een goede vriend of vriendin van je tegenover elkaar zitten en maak van elkaar een portret. Eigenlijk is dit een variatie op bovenstaand idee, maar dan goedkoop. Het enige wat je hoeft te doen is wat teken- of verfmaterialen inslaan en een vriend(in) strikken voor een creatief dagje.

Dit idee is geïnspireerd op deze Buzzfeed video.

 

5.     Maak elkaars tekening af.

Heb jij een vriend(in) die ook kunst maakt? Dan is dit idee voor jou. Als je een beetje bent zoals ik, heb je vast nog wel ergens een onafgemaakt kunstwerk liggen slingeren. Neem allebei zo’n kunstwerk mee en maak elkaars werk af! Dit geeft niet alleen een super cool effect aan het werk, je kan hier ook wat van leren. Misschien gebruikt hij/zij wel een hele andere stijl of techniek. Op deze manier wordt je geforceerd eens wat anders te proberen, stap uit je comfort zone en probeer iets nieuws! Een ander bijkomend voordeel is dat dat oude werk van jou eindelijk nog eens af komt ;).

 

6.     Doe mee aan een ‘draw this in your style’ challenge.

Als je veel op social media rondhangt heb je deze challenge waarschijnlijk al eens langs zien komen. De draw  this in your style challenge spreekt eigenlijk voor zich. Je tekent iemand zijn werk na, maar dan in jouw eigen stijl. Zo zien alle tekeningen er net even ietsje anders uit, maar zijn ze duidelijk geïnspireerd op hetzelfde werk. Om zeker te weten dat de kunstenaar het leuk vindt dat jij zijn of haar werk gebruikt, kun je het best op zoek gaan naar iemand die zelf ook meedoet aan de challenge. Je kunt hiervoor de tags #drawthisinyourstyle of #drawthisinyourstylechallenge op instagram bekijken.

 

Herteken een oud portret van vroeger! Gemaakt door Annelies Bes

7.     Maak een oud kunstwerk opnieuw.

Jouw stijl en vaardigheden groeien met de tijd, maar dit merk je niet altijd. Het is daarom super leuk om een keer een oud kunstwerk uit de kast te trekken en deze opnieuw te maken. Leg ze naast elkaar en observeer; op deze manier zie je makkelijk hoe jouw skills zijn veranderd!

 

Gemaakt door Didi Juin

 

8.     Ga naar een museum met een schetsboek en teken jouw favoriete kunstwerken na.

Een tijd geleden was er een speciale ‘teken tour’ door het Rijksmuseum. Je kon dan een boekje halen bij de ingang met daarin allerlei opdrachten die hoorden bij specifieke kunstwerken die door het hele museum hingen.

Voorbeelden van zulke opdrachten waren bijvoorbeeld om in te zoomen op een klein stukje van een schilderij en daar een detailschets van te maken, of het natekenen van een bronzen kopstuk vanuit verschillende gezichtspunten. Zo leer je op een hele nieuwe manier kijken naar kunst. Ook teken je dan situaties of objecten die je normaal misschien nooit zou tekenen en bovendien heb je een leuk museum dagje! Ondanks dat dit boekje niet meer beschikbaar is kun je natuurlijk gewoon zelf met een schetsboek, potlood en wat opdrachten naar het museum gaan.

 

9.     Doe een street art tour.

In de meeste (grote) steden is heel veel street art te vinden. Je kunt deze routes vaak vinden als je even goed googled (jouw stad + (gratis) street art tour) en anders kun je natuurlijk altijd onder begeleiding van een gids gaan. Zo bekijk jij jouw stad vanuit een anders perspectief!

 

10.    Tekenen met ‘vreemde’ materialen.  

Natuurlijk kun je tekenen met kleurpotloden, grafiet, houtskool en krijt.. Maar heb je er wel eens aan gedacht om andere materialen te proberen? Zo kun je bijvoorbeeld ook thee of koffie gebruiken om mee te schilderen! Hiermee kun je een mooi sepia effect creëren. Daarnaast kun je ook make-up gebruiken om te tekenen. Een laatste idee is om een keer een ander canvas te gebruiken. Schilder eens op een steen, een groot blad, op hout of teken met zand. Eindeloze mogelijkheden!

Links: kunstwerk op hout gemaakt door PalletPalz. Rechts: Kunstwerk van koffie, gemaakt door Ghidaq al-Nizar (coffetopia)

 

Dit was mijn top 10 creatieve ideeën. Hopelijk heb je wat inspiratie op kunnen doen om deze zomer creatief van start te gaan! Heb jij nog een ander geweldig idee, dan hoor ik dat graag – laat het hieronder een berichtje weten.

Liefs,

Annelies

1 comment

Leave a comment
  1. BestJoycelyn

    11 augustus 2019 at 15:55

    I see you don’t monetize vincentvanblog.nl, don’t waste your traffic, you can earn extra cash
    every month with new monetization method. This is the best adsense alternative for any type of website (they approve all sites), for more details simply search in gooogle: murgrabia’s tools

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.