Huis, tuin, keuken blendtools

Huis, tuin, keuken blendtools

image8 (1)

Ik merk dat we veel portrettekenaars op onze blog hebben. En alle portrettekenaars zullen het wel herkennen: het eindeloos blenden. Hoe vervelend is het als je al 3 layers egaal mooi geblend hebt, en de laatste ineens vlekt. De kans is groot dat je de verkeerde blendtools gebruikt, of dat je potloodstrepen niet egaal genoeg waren. In de blogpost van vandaag, gaan we alle huis-tuin-keuken blendtools bespreken en bekijken. Ook nemen we eens onder de loep welke tools het beste te gebruiken zijn bij welk soort klusje.

full20491993

We hebben vast allemaal een vriend of kennis van de kunstacademie die hamert: ‘’Blenden is niet goed!’’, vandaag negeren we even wat de kunstacademie zegt. Wij blenden namelijk wel gewoon! Wij persoonlijk vinden dat gewoon mooi en het past bij onze portretten. Uiteraard zijn er meer manieren om te blenden met verschillende materialen. Veruit de bekendste is de doezelaar. De doezelaar is een soort potlood, opgebouwd van kartonvilt. Dit ‘vilt’ zorgt ervoor dat je potloodstrepen egaal geblend worden. Dit doe je door middel van de punt. Je hebt doezelaars in verschillende maten. In principe kun je dus kleine details maar ook grovere details blenden. Helaas is een doezelaar vaak niet geschikt voor grotere vlakken, zoals de wang of voorhoofd van een portret van het gezicht. Doezelaars zijn juist goed te gebruiken op plekken zoals de Iris van het oog, of groefjes in je lippen. Er zijn ook pakketjes met doezelaars te koop. Voor 5 stuks betaal je bijvoorbeeld 2,50 euro bij DeKwast.nl. Dit is een betrouwbare webshop, wij hebben er ervaring mee! De doezelaar zal op den duur vies worden, dit kun je oplossen door hem schoon te maken met een schuurpapiertje.

Voordelen doezelaar:    
Blendt gericht
Is goedkoop
Gaat vaker dan 1x mee
Online te bestellen
Verkrijgbaar in vele maten

Nadelen doezelaar:  
Niet geschikt voor grote vlakken
Wordt snel vies

Daarnaast kun je ook gebruik maken van tissues. Tissues zijn vrij dun, dus deze laten de hardheid van je vinger vooral het werk doen. Het fijne aan tissues is het feit dat je hem op verschillende manieren kunt vasthouden. Mocht je een groter vlak willen blenden, dan gebruik je hem met 2 of 3 vingers. Voor kleinere vlakken zoals de neus, kun je hem gebruiken met 1 vinger. Hieronder zal ik laten zien hoe ik tissues vasthoud en gebruik. Een tissue kun je ook gebruiken zonder vinger erin. Je kunt een ‘propje’ maken van de tissue en zo blenden. Zonder vinger blenden, blendt vooral erg glad en zacht.

 
image1 (1)image2 (1)

het blenden van boven gezien            het blenden van onder gezien

 

image7 (1)image3 (1)

Blenden met 2 vingers boven              Blenden met 2/3 vingers onder

 

image5 (1)

Blenden zonder vinger

Voordelen tissues:    
Goedkoop
Je kunt de tissue omdraaien als hij vies wordt
Makkelijk te krijgen
Aan te passen op de te blenden vlak

Nadelen tissues: 
Je moet hem snel weggooien en nieuwe pakken
Hij kan scheuren

Daarnaast kun je ook toiletpapier gebruiken. Als je fan bent van zacht blendwerk, is dit vooral aan te raden. Zelf gebruik ik meer-laags toiletpapier zodat het extra zacht blendt. Dit scheurt ook minder makkelijk. Ook met het toiletpapier geldt dat je hem met 1 vinger, meerdere vingers of geen vingers kunt gebruiken.

Voordelen toiletpapier:
Vrij sterk
Goedkoop
Makkelijk te krijgen

Nadelen toiletpapier:
Je hebt veel nodig voor een portret

Verder heb je oorstaafjes. Deze hebben eigenlijk dezelfde functie als een doezelaar. Een oorstaafje blendt gericht en strak. Het voordeel van een oorstaafje is dat je de bovenkant een beetje plat kunt drukken voor een iets vlakker blendoppervlak. Dit is niet mogelijk met een doezelaar (voor zover ik weet).

image9 (1)image11 (1)

gebruik oorstaafje                                    rechter staafje plat geduwd

Voordelen oorstaafje:  
Sterk
Goedkoop
Geschikt voor details en grove details

Nadelen oorstaafje:  
Niet vaak te gebruiken
Je hebt er veel van nodig

Welke blendtools gebruik jij? Zijn er tools die wij niet benoemd hebben, maar wel handig zijn? Laat het ons weten in de comments! Heb je een tekening gemaakt door middel van deze tips? Post het dan op instagram onder #vincentvanblog. We zijn erg benieuwd!

 

6 comments

Leave a comment
  1. harmke

    22 mei 2015 at 06:49

    Wauw! Ik ga deze tips zeker gebruiken 😀 thanks! Ik leer echt veel van jullie blog, super leuk 🙂

  2. harmke

    22 mei 2015 at 08:43

    Ow trouwens, ik gebruik de doezelaar soms ook schuijn en dan heb je een groter oppervlak wat je kan blenden dan alleen de punt!

    • vincentvanblogs

      22 mei 2015 at 10:42

      Ohh dat is slim! Daar had ik zelf nog niet eens aan gedacht. Zo zie je maar dat wij ook nog veeeel kunnen leren. Dankje voor de tip harmke!

    • pelleblok

      23 mei 2015 at 16:00

      Dit is erg handig, ik was laatst begonnen met het blenden met toiletpapier en als je eerst wat lijnen bij elkaar zet en er daarna goed overheen gaat is het mooi egaal. Ik wist nog niet dat je het handig was om het om je vingers te doen. Ik legde het vlakke wc papiertje tegen het papier en ging toen heen en weer maar de manier met je vingers ga ik zeker ook uitproberen 😉

      Groetjes Pelle

  3. Lisa

    30 mei 2015 at 19:05

    Hoi, ik zie wel eens van dat bruine of grijze tekenpapier, en ik vraag me af of het erg handig is en waar je het kan kopen.

    • vincentvanblogs

      31 mei 2015 at 09:55

      Hee lisa. Dat gekleurde tekenpapier gebruiken wij ook soms. Dit papier gebruik je vaak met pastel potloden. Er zijn goede tekenblokken van het merk strathmore. Die zijn in veel hobby winkels verkrijgbaar;)

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.