Proporties van het gezicht tekenen: 6 tips!

Proporties van het gezicht tekenen: 6 tips!

Vaak krijg ik vragen over het tekenen van realistische gezichten. Meestal geef ik de tip om eerst te oefenen met het in detail tekenen van de losse onderdelen van gezicht, bijvoorbeeld de neus, oog en mond. Ook het tekenen van ‘haar’ kan als individueel onderwerp worden geoefend (lees hier meer tips over het tekenen van haar). Echter in deze blog gaan we een stapje verder, we gaan kijken naar het tekenen van een gezicht als geheel. Ik zal wat tips delen voor het inschatten en tekenen van proporties uit het hoofd, waarna ik eindig met een persoonlijke tip over een volgorde voor het opbouwen van een portret.

Twee portretten door Annelies Bes, @annnelies (instagram)

Ook al is elk gezicht uniek en zijn proporties voor iedereen dus net ietsje anders, kunnen we wel spreken van grove algemene richtlijnen die jou kunnen helpen bij het tekenen van realistische gezichten. Aan de hand van tekeningen zullen we langs al deze tips gaan.

  1. Halverwege het gezicht zijn de ogen gepositioneerd

De eerste is een hele simpele tip, maar misschien had je deze nog niet door. Dat de ogen hier gepositioneerd staan valt misschien niet op door de complexiteit van het gezicht, maar vanaf nu zul je dit nooit meer vergeten! De ogen delen het hoofd dus figuurlijk doormidden. Ze liggen ongeveer op de helft tussen kruin en kin (Afbeelding 1).

Afbeelding 1. De ogen zijn ongeveer halverwege het gezicht gepositioneerd
  1. De ruimte tussen de ogen is ongeveer gelijk aan de breedte van één oog

De witruimte tussen de ogen is meestal even breed als één oog (Afbeelding 2). Je dit dus makkelijk opmeten of natuurlijk inschatten.

Afbeelding 2. De afstand tussen de ogen is ongeveer gelijk aan de breedte van één oog
  1. Uiteinden van de neusvleugels zijn in lijn met de traanbuisjes van de ogen

Je kunt hiervoor denkbeeldige verticale lijnen trekken vanaf de traanbuisjes naar de neusvleugels. Dit is een maat voor de breedte van de neus (Afbeelding 3). Wil je een persoon met een wat bredere of smallere neus tekenen dan kan je deze lijnen natuurlijk ook gebruiken voor symmetrie, zodat de neus aan beide kanten even breed is.

Afbeelding 3. De traanbuizen en neusvleugel uiteinden liggen op 1 verticale lijn
  1. De mondhoeken staan in lijn met de irissen

Hier kun je ook weer verticale lijnen trekken tussen de mondhoeken en de irissen (Afbeelding 4). Eigenlijk kun je als vuistregel de gehele iris nemen; dat de mond eindigt ergens in de iris. Natuurlijk gaat dit niet op wanneer de persoon die jij tekent niet recht vooruit kijkt. In dat geval zul je de positie van de iris moeten inschatten alsof de persoon recht vooruit kijkt.

Afbeelding 4. De irissen liggen op een verticale lijn met de mondhoeken
  1. Ruimte tussen de ogen om gezichtsbreedte te bepalen

De ruimte tussen de ogen kun je gebruiken om de breedte van het gezicht in te schatten (Afbeelding 5). De ruimte tussen de ogen is even groot als de ruimte vanaf de ooghoek tot aan de zijkant van het hoofd. Deze tip is misschien wat lastiger te zien, omdat het haar vaak voor het gezicht hangt en vaak wat meer volume heeft dan het hoofd zelf.

Afbeelding 5. Vanaf de buitenste ooghoek tot aan de zijkant van het gezicht is ongeveer 1 oog-breedte
  1. De oren zijn ongeveer gepositioneerd vanaf de bovenrand van het oog tot aan de onderkant van de neus

Deze tip varieert vaak wat meer dan de andere hierboven beschrijven. Maar als je een portret uit het hoofd tekent, werkt dit heel goed! (Afbeelding 6)

Afbeelding 6. De oren zijn ongeveer gepositioneerd vanaf de bovenrand van het oog tot aan de onderkant van de neus

Natuurlijk zijn dit hele grove richtlijnen. Wanneer je deze richtlijnen volgt zul je waarschijnlijk een perfect proportioneel gezicht tekenen, wat in werkelijkheid natuurlijk vaak niet zo is. Met deze tips kan je makkelijk bepaalde eigenschappen van een gezicht aanpassen of uniek maken, door bijvoorbeeld wat extra ruimte tussen ogen wit te laten of de mond wat vergroten of verkleinen. Als je iemand natekent vanaf een referentie of naar model, kun je deze deze tips in je achterhoofd houden en vergelijken met het echte voorbeeld, dit geeft dan ook inzicht in de proporties van het gezicht.

Volgorde voor gezichten tekenen

Deze laatste “tip” is een wat meer persoonlijkere tip. Ik beschrijf hier mijn volgorde van hoe ik een gezicht teken, waarbij je makkelijk rekening kan houden met alle tips hierboven beschreven. Dit is puur mijn eigen voorkeur en andere volgordes zijn dus niet verkeerd.

Ik begin vaak met het schetsen van de ogen. Niet alleen omdat ik dit stiekem het leukste onderdeel vind, maar ook omdat de ogen centraal staan en ik vanaf hier makkelijk het gezicht verder vorm kan geven (gebruik tip 1). Vanaf de ogen teken ik de neus, ik bepaal hiervoor eerst hoelang deze ongeveer moet zijn, de breedte kan ik inschatten met tip 2. Wanneer je straks het gezicht af hebt, zal het uiteinde van de neus ongeveer midden tussen ogen en kin gepositioneerd zijn, houd hier rekening mee. Na het schetsen van de neus ga ik verder met het tekenen van de mond, omdat de ogen al op hun plek staan kan je gebruik maken van tip 3. Na het tekenen van de mond schets ik de kin, en de schat ik de breedte van het hoofd in (tip 4). Hierna teken ik de rest van de gezicht omtrek. Als laatste schets ik de oren en het haar.

Zodra ik de hele schets compleet heb begin ik met het verder uitwerken. Vanaf nu start ik dus pas met de details en het verwerken van schaduwen.

Dus, ondanks dat elk gezicht uniek is bestaan er richtlijnen. Deze kunnen je helpen met het creëren van een realistisch portret. Ik hoop dat deze tips jou kunnen helpen met het schetsen van gezichten! Graag lees ik jullie reacties en ervaringen! 🙂

Liefs, Annelies.

Wil je meer lezen over het begrijpen en leren tekenen van portretten? Lees het hier.

2 comments

Leave a comment
  1. Iza Maes

    8 juni 2019 at 20:08

    Kan je ook een blog maken over het tekenen van een realistische neus en mond apart?

    • Annelies Bes

      12 juni 2019 at 10:59

      Jazeker! Zet ik op het lijstje!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.