Hoe leer ik schetsen?

Hoe leer ik schetsen?

Een portret is papierwerk dat soms bestaat uit wel tientallen lagen. Deze lagen bouw je stuk voor stuk op. Sommige artiesten bouwen deze lagen direct op zonder te schetsen, of zij schetsen stukje voor stukje. Zij maken dus niet een volledige schets voordat ze beginnen aan een tekening. Om dit kunstje onder de knie te krijgen, moet je wel erg ervaren zijn. Het gevaar schuilt namelijk dat je de verhoudingen niet in orde krijgt, en je de gemaakte shading al niet meer kunt corrigeren. Hieronder is een voorbeeld te zien van iemand die gebruik maakt van stukje voor stukje schetsen. Hij is getekend door LAEllis op DeviantART.com.
t_sketch_wip_7_by_laellis-d5vjwin

Ikzelf kan dit niet. Totaal niet. Ik kan me niet voorstellen hoe je dat onder de knie kunt hebben! Ik gebruik een andere techniek. Ik maak portretten vaak door middel van rasters. Rasters zijn hokjes die je plaatst op het originele portret. Je kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld hokjes van 2 bij 2 cm te tekenen. Als je verder gevorderd bent, kun je de grootte aanpassen. Teken dezelfde hokjes op je tekenpapier, en je kunt beginnen. Hieronder zal ik een (heel oud) voorbeeld laten zien hoe ik mijn papier gerasterd heb. Je kunt ook de hokjes nummeren, daarmee maak je het jezelf een stukje makkelijker

Tom_in_making_by_Marilene123

Je hebt zelfs op je telefoon tools die je kunnen helpen met rasteren. Het is natuurlijk wat meetwerk, dus het is fijn als het makkelijker kan. Er bestaat namelijk een app, drawing grid, gecreeerd door Maciej Chrzastek die de rasters voor je invult. Je hoeft alleen de afmetingen te kiezen en zo nodig je afbeelding wat bij te snijden. En voila! Echt een aanrader.

image1

Als je toch wat verder gevorderd bent, kun je ook uit de losse pols schetsen. Om hiermee te oefenen kun je tutorials gebruiken. Het mensenlichaam heeft namelijk bepaalde verhoudingen die je kunt vertalen in basislijnen. Hieronder is het voorbeeld te zien, gemaakt door Exemi via deviantART.com. Door deze basis verhoudingen te leren kennen, kun je die skills toepassen op meerdere portretten.
quick_face_tutorial_by_exemi

Heb je toch nog wat moeilijkheden met schetsen of kost het je te veel tijd? Dan kun je nog altijd overtrekken. Overtrekken is een gevoelig onderwerp in de tekenwereld. De meningen over deze techniek zijn verdeeld. Vandaag zal ik ook mijn mening erover geven. Maar dat is natuurlijk persoonlijk! Persoonlijk vind ik overtrekken best kunnen. Als kind op de basisschool trek je ook vaak dingen over, hierdoor leer je precies hoe je je fijne motoriek moet toepassen. Je leert handigheidjes en je leert ook de verschillende vormen te tekenen. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt om het uit de losse pols te doen. Natuurlijk kun je ook overtrekken als je uit jezelf al heel goed kunt schetsen. Dat scheelt enorm veel tijd. Waarom zou je een paar uur schetsen als je met overtrekken hetzelfde resultaat kunt bereiken in een paar minuten. Natuurlijk moet je jezelf er wel op blijven trainen om ook dingen uit de losse pols te kunnen tekenen. Ik adviseer dus mensen die overtrekken, dit af en toe af te wisselen met zelf schetsen. Overtrekken kan dus ook heel leerzaam zijn!

Ook is het erg belangrijk om af en toe je schets van een afstandje te bekijken. Je hebt vaak de neiging om met je neus in het papier te schetsen, maar zo raak je het overzicht op de verhoudingen kwijt. Neem dus genoeg pauzes en zet je werk soms wat verder van je af. Natuurlijk zijn dit slechts tips. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij op een hele andere manier werkt! Schetsen is ingewikkeld werk, en vergt veel geduld. Verwacht dus niet dat je binnen enkele uren ineens goed kunt schetsen. Vaak kost dit weken, maanden of zelfs jaren. Het is een vaardigheid waar je jezelf langzaam in traint.

Op welke manier schetsen jullie en wat vinden jullie van overtrekken? Laat het weten in de comments!


Liefs,
Marilene

10 comments

Leave a comment
  1. Tekenfan

    3 juni 2015 at 12:34

    Dit artikel was zo handig! Vooral die app, leuk! Ik wist niet dat die er was!
    Overtrekken heb ik zelf nooit gedaan, wie weet ooit eens goed om mee te oefenen! Ik denk dat het inderdaad vooral voor beginners goed is, maar dat je naarmate je progressie boekt ook meer zelf kan oefenen! X

    • vincentvanblogs

      3 juni 2015 at 14:32

      Hee, leuk dat je meerdere manieren gaat uitproberen! Daar leer je van. Ben benieuwd of je de app fijn gaat vinden;)
      Groetjes

  2. Anoniem

    3 juni 2015 at 14:32

    Hoi, ten eerste is dit artikel erg handig! Ik print het plaatje wat ik wil tekenen altijd uit en dan via een kruis kan ik alle punten opmeten. Die hokjes manier lijkt me erg handig maar hoe moet je dat overzetten op je papier als je het niet uitprint. Gebruik ik die app naast mijn tekenvel, zet ik de hokjes op 3cm en teken ik die 3 cm hokjes dan ook op het blad? Is het dan niet lastig om het van je mobiel te tekenen? Ik zoek naar een andere manier om een schets op te zetten want ik kan de plaatjes alleen maar op A4 uitprinten en vaak kan ik ze alleen maar klein uitprinten en een groot portret is handiger vanwege de details 🙂

    Groetjes Pelle

    • vincentvanblogs

      3 juni 2015 at 14:36

      Hee pelle, de kruismanier wordt inderdaad vaker gebruikt. Wel veel meetwerk! Als je via je mobiel tekent, met een tekenvel naast je, moet je op schaal tekenen. Ik heb de app nog niet zodanig veel gebruikt om dat precies uit te lukken leggen. Maar je kunt dan vakjes van bijv 3 bij 3 of je papier tekenen. En op je telefoon berekenen hoeveel kleiner die vakjes moeten zijn. Je kunt natuurlijk ook een a4’tje printen en hier rasters op maken! Dat werkt soms ook fijner omdat het wat groter is, en je details beter kunt bekijken.
      Groetjes VVB

    • Anoniem

      3 juni 2015 at 14:47

      P.s overtrekken vind ik persoonlijk best nep, zo kan iedereen een goed portret maken :s

    • vincentvanblogs

      3 juni 2015 at 16:32

      Hoi! Daar ben ik het niet mee eens, een portret is namelijk een stuk meer dan de buitenlijntjes 🙂 x Tessa

  3. HEERSBEESTJE

    3 juni 2015 at 16:57

    Hey guys,
    Dit is de eerste keer dat ik een kijkje neem op jullie blog (sorry dat ik dat nog niet eerder heb gedaan…) omdat mijn nieuwsgierigheid het uiteindelijk toch heeft gewonnen van mijn vergeetachtigheid.
    Ik ben het hier helemaal mee eens!
    Zelf kan ik echter geen rasters gebruiken. Ik probeer het vaak genoeg, maar kan me er nooit aan houden (ik heb altijd een andere verhouding in mijn hoofd dan dat ik op papier heb aangegeven.)
    Wat is de kruistechniek?

    X Juul
    Ps. Mooie blog C:

    • Anoniem

      4 juni 2015 at 17:35

      Hoi, de kruistechniek gebruik(te) ik en wat dat is is dat je een plaatje uitprint in A4. Je zet een kruis met potlood en liniaal op je plaatje en op je tekenvel zet je precies het zelfde kruis en via het snijpunt kan je opmeten wat waar staat op je blaadje en die meting onthoud je dan en dan kan je het plaatje overnemen op je tekenvel 🙂

  4. Julia

    3 juni 2015 at 20:00

    Hey, ik schets op ongeveer dezelfde manier als jij. Ik ben wel nieuwsgierig naar die app, dus daar ga ik sowieso naar kijken :). Ik ben tegen overtrekken. Persoonlijk denk ik niet dat je daar iets van kunt leren, dat is mijn mening. Ik vind dat een vervalsing, want overtrekken kan iedereen. Natuurlijk is een portret meer dan alleen buitenlijntjes, maar schets is toch wel een belangrijk onderdeel ervan. Ik denk dat als mensen met overtrekken beginnen, dan gaan ze het steeds vaker doen (of misschien bijna altijd), omdat het gewoon heel makkelijk en snel gaat gaan ze geen moeite doen om zelf een schets te maken. Een soort van luiheid ook. Als ik iets zou overtrekken (wat ik niet zou doen), dan zou ik het gevoel hebben dat het niet 100% mijn tekening is. Al helemaal wanneer je goed kunt tekenen vind ik dat je dat niet hoort te doen. Verder leuk artikell!

  5. Lisa

    15 juni 2015 at 20:07

    Echt heel erg bedankt voor de tip, ik heb echt een hele mooie foto gevonden en ik ga m rasteren, nog nooit gedaan!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.