Mijn grafiet materiaal

Mijn grafiet materiaal

DSC01023

Al vaker is mij gevraagd wat voor materiaal ik gebruik voor mijn grafiet tekeningen, dus nu eindelijk mijn materiaal met uitleg! Van links naar rechts:

Derwent elektrische gum

Derwent elektrische gum:
Dit is een gum die werkt op batterijen, waarbij de gum zelf (een dun gummetje in de vorm van een cilinder) die rondjes draait. Hiermee kun je hele dunne lijntjes goed weggummen.

DSC01031
Witte Uni Posca marker


Witte Uni Posca marker:
Een Posca marker werkt als een soort gelpen, alleen dan komt er verf uit de punt. Dit kan je bijvoorbeeld goed gebruiken voor de lichtreflectie in de pupil, of als je hele fijne highlights wilt creëeren. Ik gebruik de mijne al denk ik een jaar, en hij is nog steeds niet op of uitgedroogd! Misschien kun je ook wel aan de letters zien, dat dit geen nieuwe meer is haha!

DSC01025
Faber Castell Castell B grafietpotlood

Faber Castell Castell B grafietpotlood
Dit potlood gebruik ik vooral voor de basislaag van de huid, dit geeft namelijk een lichte tot middelmatige dekking af (hangt af van de druk die je zet op je potlood). Voor een basislaag wil je een niet al te donkere kleur hebben, en bovendien vlekt een B potlood minder dan een bijvoorbeeld een 8B potlood.

DSC01024
BIC Criterium 0.5mm mechanisch potlood

BIC Criterium 0.5mm mechanisch potlood
Een mechanisch potlood is een soort pen maar dan als punt een grafietstift. Omdat de grafietstift maar 0.5mm is kun je hele dunne lijntjes tekenen, en is dit potlood goed te gebruiken voor fijne details.

4 grafietpotloden van V&D
Dit waren mijn allereerste grafietpotloden! Deze potloden zijn al ongeveer 4 jaar oud, en gebruik ik normaal nauwelijks. Af en toe haal ik ze uit de kast, maar vaak prefereer ik mijn oude potloden boven deze. Omdat deze potloden al zo oud zijn, zijn ze vanbinnen heel erg vaak gebroken, en breekt de punt bij het slijpen.

Steadtler Noris B grafietpotlood
Dit potlood is inmiddels zo kort geworden dat het moeilijk is hem te gebruiken, zo zonde! Als vervanger heb ik mijn Faber Castell Castell B potlood gekocht, omdat ik een iets anders wilde proberen. Toch blijft dit een van mijn favorieten!

DSC01026
Koh-I-Noor Progresso grafietpotlood

Koh-I-Noor Progresso grafietpotloden
Deze potloden gebruik ik in 2B, 4B en 6B. Deze potloden gebruik ik eigenlijk simpelweg omdat ik ze gewend ben, en ik ze nu al heel lang gebruik. Dit potlood is als het ware een grafietstick, wat inhoud dat het hele potlood uit grafiet bestaat, en er geen hout in zit.

Faber Castell Pitt Pastel Medium wit pastelpotlood
Dit potlood gebruik ik voornamelijk bij houtskooltekeningen om te highlighten, en gebruik ik weinig bij grafiettekeningen. Toch wilde ik hem wel benoemen omdat ik weet dat meerdere mensen wel pastelpotloden gebruiken bij grafiettekeningen.

Derwent Charcoal Medeium & Hard houtskoolpotlood
Deze potloden gebruik ik net zoals het pastelpotlood bij houtskooltekeningen (had je niet gedacht met houtskoolpotloden he?)

DSC01028
Doezelaar

Doezelaars
Dit is een gerold stuk viltpapier met aan beide zeiden een korte punt. Dit gebruik ik om hele kleine oppervlaktes te blenden, zodat je geen lijntjes meer ziet. Mijn doezelaars zijn merkloos en gekocht bij een kunstwinkel in de buurt.

Andere materialen:
Tissues
Tissues wikkel ik meestal om mijn vinger om te blenden, of ik leg het onder mijn hand en veeg zo heen en weer om te blenden. Voor mij werkt dit beter dan keukenpapier of zakdoekjes, omdat tissues dunner en gladder zijn, waardoor je geen vlekken krijgt.

Wattenstaafjes
Meestal gebruik ik wattenstaafjes voor dezelfde reden als doezelaars, omdat wattenstaafjes milder vervagen dan doezelaars.

Kneedgum van Bruynzeel
Dit gebruik ik om te highlighten in een gezicht. Als ik een vervaagd lichtpunt wil hebben gebruik ik kneedgum, omdat je dan geen duidelijke grens hebt van wat wel en niet gegumd is, wat je met een normale gum wel zou hebben.


Liefs,
Tessa

DSC01021

11 comments

Leave a comment
  1. Anieke

    26 april 2015 at 10:28

    Wat leuk om te zien! En wat een prachtige tekening op het einde. Ik teken niet zoveel en goed als jullie, maar vinden jullie met kleur werken ook zoveel lastiger dan met alleen grijs?

    • vincentvanblogs

      26 april 2015 at 10:35

      Kleur is inderdaad lastiger! Je moet maar net de goede tinten zien te vinden.. Dankjewel!

    • Ezra

      2 februari 2017 at 01:58

      Dag Anieke, Bij kleur komt heel veel gevoel en mystiek kijken een zeer beroemd man genaamd Goethe wist daar kleurrijke uiteenzettingen van te geven.

      Kijk maar eens op deze site: ‘Kleurenleer van Goethe’ https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleurenleer_van_Goethe

      Goede groet, Ezra

  2. harmke

    26 april 2015 at 12:20

    Wow super gaaf deze site!! Altijd al eens op zo’n site als deze willen kijken maar meestal was dat engels enzo 😉 ik ga zeker even in de winkel kijken naar de pen/potlood van 5 mm en naar de farbel castell potloden!
    Keep going!
    Xxxx 🙂

    • vincentvanblogs

      26 april 2015 at 12:21

      Ah superleuke reactie, daar doen we het voor! Top! Als je vragen hebt erover kun je ze altijd stellen 🙂

    • pelleblok

      26 april 2015 at 20:03

      Hee Harmke, jij ook hier? Ik zat idd ook te denken om zo’n 0,5 mm mechanisch potlood te kopen!

    • harmke

      6 mei 2015 at 11:42

      Heijj! Haha jaa 😉 ik denk dat die pen ook makkelijk is voor de ogen en miss haar 🙂

  3. Julia

    27 april 2015 at 20:48

    Hoi, ik gebruik toevallig zelf ook faber castell potloden en ik vind dat ze heel licht grafiet hebben, ook al neem ik een 8b. Heb jij dat ook? Ik ga meestal daarna nog met een zwart potlood overheen, omdat ik anders het effect niet mooi vind.

    • vincentvanblogs

      28 april 2015 at 10:49

      hee Julia. Faber Castell heeft inderdaad vrij lichte grafiet. Layer je al? Soms helpt het namelijk om wat meer lagen 2B aan te brengen. Op die manier heeft het 8B potlood een donkerdere basis, waardoor hij ook donkerder uit het papier komt. Mocht dit alsnog niet donker genoeg naar smaak zijn, dan heeft Bruynzeel Design een 9B potlood in het assortiment, die is wel vrij donker!

  4. Maike

    23 maart 2016 at 09:24

    Hallo. Ik heb zon doos gekregen zeg maar waar alle hardtes potloden die er bestaan (volgens mij) gekregen. maar ik vraag me af of het verschil is met dure merk potloden en gewoon normale potloden (wel merk) maar is daar een verschil?

    • vincentvanblogs

      23 maart 2016 at 09:37

      Nee daar zit weinig verschil in. Wat voor merk heb je gekregen?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.