mixed media

mixed media

Kranten, kralen, tijdschriften en stiften. In de eerste instantie zul je misschien denken: ”Wat heeft dit te maken met tekenen?”. Gek genoeg zijn deze materialen een gouden combinatie met potloden! Vandaag introduceren we: Mixed Media. Kort gezegd houdt dit in: Het combineren van meerdere soorten materialen (media) met elkaar. Waarschijnlijk ken je dit vooral van je tekenlessen. Je krijgt de opdracht om iets creatiefs te maken. Uit alle ellende gooi je alle materialen die je kent op een hoopje. Met wat lijm prop je er wat leuke materialen op..en daar is je ‘halve prullebak’ geboren. Je tekenleraar is razend enthousiast, want ja, hij ziet er kunst in. Zelf zet je er een groot vraagteken achter. Wat moet je hiermee?

De reden waarom je een halve prullebak gemaakt hebt, ligt hem waarschijnlijk in het feit dat je de materialen te snel gecombineerd hebt. Ook moet je de dosering balanceren. Zo passen sommige materialen wel bij elkaar, en andere niet. Dit is natuurlijk een beetje uitproberen, maar we gooien je uiteraard niet helemaal in het diepe. Daar is onze blog tenslotte voor! Er bestaan namelijk combinaties die gegarandeerd voor een mooi resultaat zorgen.

Waterverf, grafiet en kleurpotloden
my_empire_of_paper_memories_by_marie_esther-d8216k2 (1)

Dit portret van Marie- Esther is een geweldig voorbeeld van Mixed Media. Je kunt zien hoe ze waterverf combineert met grafiet en kleurpotloden. Ze heeft de waterverf als basis gebruikt. Dit heeft ze gedaan om de kleuren die ze later met potlood aanzet, extra dimensie te geven. Met het grafiet heeft ze ‘doodles’ gemaakt. Deze geven het portret een industriele touch.

Krant, Oost-Indisch inkt en verf
untitled_mixed_media_portrait_by_hwsnph

Dit portret laat zien hoe je verf, Oost-Indisch inkt en krant (of een oud geschrift) kunt gebruiken om een mysterieus schilderij te maken. Doordat het geschrift al verkleurd is, neemt hij een basis van warme tinten. Dit combineert hij met de okergele en olijfgroene kleur. Het Oost-Indische inkt laat het hoofdtafereel eruit springen. Met deze materialen kun je erg veel kanten op!

Acrylverf, waterverf en houtskool of pastelpotlood
marilyn_monroe__mixed_media_by_shawnie_b

In dit voorbeeld is te zien hoe je houtskool kunt gebruiken als een hoofdmateriaal. Doordat de achtergrond gekleurd is met waterverf en Acrylverf, kun je diepte aanbrengen met een wit pastelpotlood. Eigenlijk gebruik je het papier net zoals Toned Paper, maar dan heb je de tinten zelf gemaakt. Bij dit soort werkjes kun je ook gebruik maken van een fohn om het verf te laten ‘druipen’. Dit voegt een beetje drama toe, en dat kan erg mooi uitpakken;).

Foto’s en acrylverf
abstract_acrylic_boardwalk___exclusive_mixed_media_by_somadjinn-d6sukp9

Lieve, lieve diginerds. Wat maken jullie soms bijzondere werkjes. Zo ook deze. Bij deze voorstelling is gebruik gemaakt van een foto die in Photoshop geplaatst is. Hierover heeft de kunstenaar acrylverf gebruikt. Hoe hij dat heeft gedaan weet ik niet precies, maar het is prachtig. Of het is een acryl-filter, of de kunstenaar heeft hem gefade met een acrylportret.

Waterverf en pastel op Toned paper
still_waters____mixed_media_by_astridbruning-d338ksf

En tot slot een geweldig schilderij. Een gouden combinatie die eigenlijk bijna niet kan mislukken: Waterverf en pastelpotloden op Toned paper. Doordat de basiskleur van het papier oud bruin is, kun je geweldig opbouwen met pastelkleuren. Het waterverf legt een semi-transparante laag op het papier die je langzaam kunt opbouwen. Natuurlijk werkt dit ook met portretten! Eigenlijk is dit stijltje vrij ‘safe’, maar gegarandeerd een succes.

De bovenstaande afbeeldingen zijn het bewijs dat een mooi kunstwerk niet hoeft te bestaan uit 1 soort materiaal. Probeer te mixen en te matchen. Probeer te balanceren en te combineren. Je zult verrast zijn van de geweldige combi’s.

Welke materialen mix jij?

p.s. Hier volgt een kleine mededeling. Vanaf volgende week zal er een nieuw rubriekje starten, namelijk: ‘Art spotlight’. Hierin laten we eens in de zoveel tijd een artiest zien, die wat over zichzelf mag vertellen. Deze artiesten kunnen van alle leeftijden zijn en van alle soorten kunst maken. Het kan niet gek genoeg! Wij willen hiermee alle artiesten de kans geven om zijn/haar werk te kunnen promoten. Wil jij in aanraking komen met Art spotlight? Hashtag jouw werk op #Vincentvanblog. Soms zullen we zelf artiesten benaderen, en soms eentje uit de hashtags pikken. Zo hopen wij jullie diversiteit te kunnen geven op onze website!


Liefs,

Marilene

7 comments

Leave a comment
 1. Froukje

  1 augustus 2015 at 14:09

  Wat een super leuk artikel! <3

 2. Daniëla

  1 augustus 2015 at 20:51

  Dat vind ik ook en wat goed om het werk van andere artiesten te laten zien. Dat kan je ook nog eens op een nieuw idee brengen. Wat mixed medium betreft heb ik dat gevoel al als ik grafiet- en houtskoolpotloden in één tekening gebruik maar nu ik jullie voorbeelden zie wil ik toch ook eens wat meer verschillende soorten mediums tegelijk gaan proberen. Bedankt voor de tip!

  • vincentvanblogs

   3 augustus 2015 at 13:34

   Leuk om te horen dat je geïnspireerd bent! Dat blijft natuurlijk het hoofddoel van deze website. Laat ons maar weten of het lukt met de nieuwe mediums! We zijn benieuwd.
   x mar

 3. Tekenfan

  2 augustus 2015 at 11:34

  Wat een gaaf artikel!! Heel erg leuk ter inspiratie, want die krijg je hier zeker van! Ook erg gaaf om verschillende manieren en artists te laten zien, zodat je een ruimer beeld krijgt!

  • vincentvanblogs

   3 augustus 2015 at 13:35

   Thanks! Wij vinden het ook heel belangrijk om diversiteit te tonen. We leren juist van elkaars werk.
   x mar

 4. Lisa

  3 augustus 2015 at 16:31

  Leuk artikel, en goed dat er een art spotlight rubriek komt:)

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.