Welke camera past bij jou?

Welke camera past bij jou?

Je kan verschillende redenen hebben om een camera te kopen. Het kan zijn dat je het belangrijk vindt dat je belangrijke momenten handig in beelden kan omtoveren, of je vind het heel leuk om met een camera te spelen!

Zelf heb ik mijn eerste camera (toevallig precies) een jaar geleden gekocht. Ja, ik ben dus eigenlijk pas een jaar aan het fotograferen, maar ik heb enorm veel geleerd in dat jaar. In die tijd heb ik nog een tweede camera gekocht en al voor wat hele gave mensen mogen fotograferen!

Nu heb ik twee camera’s die niet makkelijk mee te nemen zijn, het zijn spiegelreflexcamera’s die zwaar en groot zijn. Als ik ga reizen en een citytrip doe bijvoorbeeld, is het heel leuk om mijn Canon 6D Mark II mee te nemen, maar het is zeker niet nodig! Welke dan wel eigenlijk al genoeg daarvoor is, dat lees je hieronder 😉

Je hebt vier verschillende soorten camera’s over het algemeen. Ik weet zelf het meeste van Canon, maar ik zal proberen andere merken erbij te betrekken.

De vier soorten camera’s die je sowieso hebt zijn: Polaroid camera, Compact camera, Systeemcamera en Spiegelreflexcamera.

Dus, hou je de Media Markt nauwlettend in het oog en ben je op de hoogte van de Coolblue kortingen? Laten we dan kijken naar welke camera jij het beste kan gaan kijken!

Polaroid Camera

Wel één van de populairste camera van deze tijd is de polaroid camera. Vroeger was het één van de weinige camera die je kon kopen, maar nu is het vooral een hele leuke manier om je foto te maken en gelijk af te drukken!

Je kan verschillende varianten hiervoor kopen.

De populairste is de Instax Mini, hiermee is het echt klik en klaar. Laatst is ook een nieuwe versie hiervan uitgekomen, namelijk de Instax Square. Hiermee kan je wel digitaal foto’s maken en zelf kiezen welke je af wilt laten drukken door de camera.

De prijzen:

Instax Mini 9: €69

Instax Square sq10: €170

Compact Camera

Deze camera’s zijn perfect voor de mensen die snel en makkelijk een mooie foto willen maken. Niet te veel gedoe, gewoon richten en klikken! Deze soort camera is vooral heel fijn voor onderweg, de leuke kiekjes en voor vakantie!

Voor de jongere generatie (maar ook de oudere) zal deze camera wel een nostalgisch gevoel geven. Wie had er nou niet zo’n compact camera! In de tijd dat de camera van je mobiel nog 3 megapixel was (of je nog helemaal geen camera op je mobiel had) was dit iets dat standaard in je tas zat.

Tegenwoordig zijn deze camera’s nog steeds populair, ondanks dat de camera van je smartphone best goed is, overtreffen deze het nog steeds! (wel de nieuwe dan he)

Neem bijvoorbeeld de “Sony Cybershot DSC-HX90V” Een fijne camera die fotografeert, filmt, waarmee je prima kan inzoomen (optische zoom, dus een scherpe zoom!) en een omklapbaar scherm heeft voor al je selfies.

Deze camera is op www.cameranu.nl voor €287 (afgeprijst).

Wel een tip: Als je besluit een compact camera te kopen, koop dan geen goedkope. Als het bedrag van het voorbeeld van hierboven jou al te hoog gaat, kan je beter geen camera kopen. Als je lager dan dit bedrag gaat, wordt de kwaliteit van de camera vrijwel net zo goed als die van je mobiel. Zonde om dan je hard verdiende centen eraan uit te geven!

Systeem Camera

Na de compact camera krijg je een camera die tussen een compact Camera en een Spiegelreflex camera zit, de Systeem camera!

Wat is het verschil tussen een Compact camera en een Systeem camera?

1. Bij een systeem camera kan je verschillende lenzen gebruiken, bij een compact camera niet;

2. Een systeem camera is iets zwaarder dan een compact camera;

3. Een systeem camera kan foto’s met een betere kwaliteit produceren;

4. Een systeem camera kan ook als een professionele camera worden gezien;

5. Je kan meer “spelen” met een systeem camera, hij heeft meerdere functies dan een compact camera.

Professionele fotografen heb je in grote maten, de meesten kiezen voor een spiegelreflexcamera, maar er zijn er ook veel die toch voor een systeemcamera kiezen. Ook wel “Mirrorless” in het engels genoemd.

Je hebt veel verschillende systeem camera’s, van beginner tot professioneel. Een beginner systeemcamera is rond de €500 voor een professionele betaal je rond de €1500.

Dus: waarom zou je een systeem camera kiezen? Hij is nog steeds licht van gewicht, hij werkt zowel als klik-en-klaar als met instelling functies en hij heeft verwisselbare lenzen.

Spiegelreflex Camera

Dan mijn favoriete camera, de spiegelreflexcamera!

Ook bij de spiegelreflexcamera’s heb je verschillende soorten lopend van beginner tot professioneel. Ik heb van beiden één, de Canon 750D en de Canon 6D Mark II.

Of een camera beginner of professioneel is ligt aan een paar dingen:

1. Of de sensor van de camera groot of klein is. Een Full Frame sensor (het gedeelte waar het licht op valt en waar de foto tot een technisch beeld wordt omgezet) is sowieso veel duurder. Bij beginner camera’s zal je dan alleen de kleinere variant vinden van de Full Frame, een APS-C sensor, die 1,5x kleiner is dan de Full Frame.

2. Hoe moeilijk de camera te gebruiken is. Bij een beginners camera zal je op de draaischijf bovenaan standen vinden voor onder andere portret, landschap en macro. Dit zijn instellingen die je niet kan aanpassen, maar handig zijn als je snel de juiste instellingen wilt hebben bij het fotograferen bij één van deze onderwerpen!

Bij een professionele camera heb je geen of bijna geen van deze standen op de draaischijf staan.

Dus, waarom zou je een spiegelreflexcamera kopen?

  1. Omdat het heel leuk is om met een spiegelreflexcamera te spelen. Door de vele standen en instellingen kan je veel kanten op met deze camera en het oefenen ermee maakt dat heel leuk;
  2. Het ziet er professioneel uit;
  3. De kwaliteit van de foto ligt veel hoger. Als je een foto op een canvas wilt laten afdrukken, kan je het beste een foto van een spiegelreflexcamera gebruiken (of een duurdere systeem camera).

De prijs van een spiegelreflexcamera ligt wel veel hoger. Het loopt bij Canon van de “Canon EOS 4000D” voor €295 (deze raad ik niet aan) tot de duurste “Canon EOS 5D Mark IV” voor €3.349.

Ook bij de spiegelreflexcamera’s geldt; wees bereid om wat geld ervoor uit te geven, anders krijg je er niet genoeg voor terug.

Welke camera’s raad ik aan?

Beginner.

“Canon EOS 750D” €449 op www.kamera-express.nl

“Nikon D3500 + AF-P DX 18-55mm f3.5/5.6 G VR” €469 op www.coolblue.nl

Tussen camera (Net niet beginner meer, maar ook nog geen professioneel.)

“Canon 77D” €699 op www.coolblue.nl

“Nikon D7200” €969 op www.coolblue.nl

Professioneel

“Canon 6D Mark II” €1679 op www.coolblue.nl

“Nikon D750” €1849 op www.coolblue.nl

Veel plezier met het uitzoeken van een camera! Als je vragen hebt, mag je ze natuurlijk hieronder stellen!

Veel liefs, Joy

No comments yet. Be the first one to leave a thought.
Leave a comment

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.