Je hebt een camera en je wilt graag een fotoshoot met iemand doen. Hoe krijg je dit voor elkaar? Wat is het belangrijkste om aan te denken? In dit artikel krijg je een simpele overview van de belangrijkste dingen tijdens een fotoshoot!
Wil je nog eerst iets lezen over de basics van de camera? Lees dan ook Sarah haar artikel.
Voorbereiding
In mijn vorige artikel vertelde ik al hoe belangrijk je voorbereiding is. Geloof mij, als je voorbereiding top is, zal het fotograferen je makkelijk af gaan! Maar waar moet je nou aan denken bij je voorbereiding? Laten we even een paar dingen op een rijtje zetten:
1. Welke inspiratie zoek je op
Het allerbelangrijkste dat je van te voren al moet hebben: het plaatje. Welk plaatje heb jij in je hoofd dat je wilt fotograferen? Misschien heb je in een tijdschrift een hele gave foto gezien die je wilt namaken of kwam er spontaan een heel leuk idee in je op. Hoe dan ook, hou dat plaatje vast!
Weet je nog niks? Ga eens op Pinterest kijken, daar haal ik veel van mijn inspiratie vandaan.
2. Wat neem je mee
Eigenlijk is dit natuurlijk het belangrijkste, want hoe moet je nou fotograferen zonder je camera?
Het ligt er natuurlijk aan welke spullen je tot je beschikking hebt. Een camera-body heb je sowieso. Vaak ook al een kit-lens (de lens die je bij de aanschaf van je camera krijgt). Deze is goed in vele omstandigheden. Ben je van plan om een lens te kopen die goed is voor portretfotografie én goedkoop is? Dan kan ik je de Canon EF 50mm 1.8 STM aanraden! Deze is €120 euro, is super scherp en heeft door de lage f-stop een heel mooi bokeh-effect.
[foto bloesem]
3. Waar ga je naartoe
Nu je het plaatje hebt, kan je kijken naar waar je deze foto wilt maken. Op het strand of in het bos? Misschien heb je zelfs wel een studio tot je beschikking. Het fijne van een studio is dat je nooit afhankelijk van het weer bent, maar ik vind het zelf heel leuk en puur om in de natuur te fotograferen.
Heb je een locatie gevonden? Top! Ga voordat je deze fotoshoot gaat doen, naar die locatie toe. Hoe druk is de locatie? Zijn er plekken op de locatie die minder mooi zijn of juist tof?
Neem ook je camera hier mee, zodat je alvast je camera kan instellen en je daar tijdens de fotoshoot minder tijd aan hoeft te besteden (ik vind het zelf heel ongemakkelijk om met mijn camera te klungelen terwijl je model staat te wachten haha!). Vergeet niet verschillende lenzen mee te nemen. Soms pakt het anders uit als in je hoofd en had je toch net die andere lens nodig!
Nu je de locatie compleet hebt, kunnen we door naar het volgende.
4. Wat ga je doen
Je model wilt ook weten waar ze aan toe is. Dus voordat je een model regelt, is het fijn om al een idee in je hoofd te hebben hoe je dit wilt uitvoeren. Je hebt al inspiratie opgezocht, hiermee kan je bedenken wat je model aanmoet, welke make-up ze op kan doen (bold of juist natuurlijk. (bold is beter voor studio, natuurlijk beter voor buiten)) en hoe haar haar eruit gaat zien. Denk ook aan wat voor gevoel of welke poses jij in je foto wilt.
5. Wie neem je mee
Misschien had je vanaf punt 1 al in je hoofd wie je wilde gaan vragen. Je beste vriendin, je zus of zelfs je ouders? Vraag vooral eerst de mensen dicht in de buurt bij je! Ze vinden het super leuk om jou te helpen en zo hebben zij straks ook mooie foto’s van zichzelf. Daarbij is het fijner om eerst te oefenen op de mensen dichtbij jou, omdat je je vast comfortabeler bij hun voelt als bij een wildvreemde.
6. Wanneer ga je
Als je buiten fotografeert ben je, zoals ik eerder zei, afhankelijk van het weer. Blijf dus altijd het weer checken! Ik heb een keer een fotoshoot met mijn schoonzus en haar honden geregeld, maar het bleek de hele dag te regenen. We besloten samen om de shoot binnen in huis te doen en een andere keer naar het strand te gaan voor actie foto’s 😉
Dus, als het weer echt slecht dreigt te worden, kan je besluiten of je de shoot binnen ergens kan doen. Anders zou ik hem gewoon verplaatsen.
Zo, nu we alles voorbereid hebben kunnen we door naar het echte werk.
De fotoshoot
Je bent op de locatie met je model, alles ziet er goed uit. Laten we nu kijken naar de punten die belangrijk zijn!
De meningen zijn hierover verdeeld, maar ik vind dat je beter teveel foto’s kan maken dan te weinig.
Ja, je bent wat langer bezig met de foto’s te sorteren, maar je hebt in ieder geval de perfecte foto! Dus schiet er lekker op los, en geniet ervan!
Waar je op let
Houd terwijl je foto’s maakt, deze ook in de gaten. Ik zou aan het begin van de shoot een stuk of 5 testfoto’s maken om te kijken of de belichting, sluitertijd en je ISO goed zijn. Je hoeft niet in Manual te schieten, als er genoeg daglicht is, schakel dan gewoon naar AV op je wieltje (op canon de functie om alleen je diafragma te veranderen). Vaak pakt je camera dan de juiste sluitertijd.
Ook heel belangrijk: Schiet altijd in RAW. Deze foto’s zijn een groter bestand, maar je kan er veel meer mee tijdens het bewerken als JPG. Weet je niet zeker of het bewerkingsprogramma waar je mee gaat werken RAW accepteert? Dan kan je ook voor de functie L+RAW kiezen op je camera. Dan slaat hij hem apart op in 2 bestanden, JPG en RAW.
Als het goed is weet je al welke lens je wilt gebruiken, maar neem voor de zekerheid ook een andere mee. Elke dag is anders en misschien wil je toch iets dat alleen een andere lens kan.
Kom je er na 10 foto’s achter dat je foto niet goed gefocust is, dat de sluitertijd te langzaam was of dat hij totaal overbelicht is? Maak ze nog een keer! Dit is mij vaak overkomen en ik heb zelf spijt dat ik ze niet opnieuw heb gemaakt. Fouten zijn er om van te leren 😉
Houd ook je model in de gaten. Jij bent degene die de hele shoot moet aansturen, omdat jij het plaatje in je hoofd hebt. Wil je dat je model een andere pose of gezichtsuitdrukking aanneemt, wees dan niet bang om dat te zeggen.
Tip: wil je dat de shoot lekker los is? Neem dan een muziek box mee en zet wat goede muziek op! (zoek wel even van te voren uit of dit mag op de plek waar je gaat fotograferen)
De shoot is klaar, je bent super enthousiast over de foto’s die je gemaakt hebt, op naar de laatste stap: het bewerken.
Het bewerken van je foto’s
Tijd om het plaatje compleet te maken! Welk programma ga je gebruiken? Het beste dat ik je kan aanraden zijn de programma’s van Adobe. Zelf gebruik ik “Lightroom Classic CC”. Een uitgebreid fotobewerkingsprogramma waar je echt alles mee kan. Het kost alleen wel wat tijd om dit programma helemaal te snappen zodat je alles eruit kunt halen. Dan heb je “Lightroom CC”. Een simpelere versie, makkelijk te snappen en werkt ook met RAW. Je kan ook Photoshop gebruiken, zelf gebruik ik alleen Photoshop voor de finishing touch. Plekjes verwijderen, dingen uit de foto halen enz.
Bovenstaande programma’s zijn wel betaalde programma’s. Als je van plan bent één van deze programma’s aan te schaffen, kan ik je aanraden het niet te kopen, maar een abonnement te nemen. Als je het koopt krijg je geen update’s van Adobe. Een abonnement voor alleen “Lightroom Classic CC”, “Lightroom CC”, “Photoshop” met 20GB cloudopslag is €12,09 per maand. Dit is het “Fotografie” pakket.
Computer Totaal heeft een blogpost over gratis foto bewerkingsprogramma’s, daar kan je ook even tussen kijken als je nog geen betaald programma wilt gebruiken.
Waar je op let tijdens het bewerken
Importeer je foto’s in het programma. Lightroom heeft een hele handige knop bij het bewerken: “AUTO” deze zorgt ervoor dat niks in je foto onder- of overbelicht is en datje witbalans juist is. Je foto zal er nu vast wel een beetje saai eruit zien. Hiervan uit kan je zelf kijken wat je mooi vind. Veel contrast of juist weinig, de hooglichten fel of helemaal weg. Je kan alle kanten met de foto op! Veel fotografen verkopen ook hun “Presets”. Dit zijn voorgestelde instellingen die je kant en klaar op je foto kan gooien. Hierna hoef je vaak maak weinig aan te passen.
Een grafisch stukje
Het exporteren (het opslaan) van je foto op “Lightroom Classic CC” is een lastige, omdat je veel zelf moet instellen.
De instellingen die ik gebruik voor “grote foto’s” (foto’s tot 2.5 mb) zijn:
Ga je jouw foto’s voor een website gebruiken? Gebruik dan niet te zware foto’s, zoals de instellingen van hierboven. Hierdoor wordt de website heel langzaam!
Als ik foto’s op mijn website plaats, gebruik ik deze instellingen:
En klaar zijn je foto’s!
Thanks voor het lezen, en laat mij vooral je foto’s zien!
Veel liefs, Joy
No comments yet. Be the first one to leave a thought.